Examenul pentru admiterea la facultatea de arhitectura din cadrul UAUIM, desfasurat pe 1 septembrie 2016, a adus celor 424 de candidati inscrisi ocazia de a-si etala cunostintele acumulate pe perioada pregatirii, precum si creativitatea si capacitatea de interpretare corecta a cerintelor.
In acest articol va voi oferi varianta mea de rezolvare si opinii despre fiecare subiect in parte.
La prima vedere, subiectele mi s-au parut de dificultatate medie. Cel care ar fi putut pune mai multe probleme era subiectul de GD. Am apreciat ideea interesanta de a face o sticluta de parfum. De obicei, astfel de subiecte se limiteaza la corectitudinea tehnica, fara a avea implica cerinte estetice. Subiectul 5 a adus, la randul sau, o surpriza: un desen dupa o descriere, al carei limbaj a fost totusi usor de inteles si de redat prin desen. In rest, subiectele mi s-au parut accesibile. Desigur, pe langa rezolvarea corecta sunt si cerinte "nescrise", precum incadrarea in timp si grafica paginii.
SUBIECTUL 1 - Subiectul (o structura stabila din 14 cartoane de dimensiunea unor carti de joc) imbina necesitatea echilibrului structural cu cel compozitional si permite multe variante de rezolvare.
SUBIECTUL 2 - Casa traditionala din Maramures indeplineste cerintele temei si este usor de retinut si de schitat.
SUBIECTUL 3 - Existau doua variante de decupaje: pe directia diagonalelor si paralele cu laturile.
SUBIECTUL 4 - Pe langa constructia perspectivei, subiectul cerea si plasarea ferestrelor, balustradelor si a altor elemente arhitecturale. De remarcat era pozitionarea logiilor pe directia diagonalelor fatadelor, fapt care impune un anumit ritm al compozitiei.
SUBIECTUL 5 - Subiectul testeaza cunostintele de vocabular specific arhitecturii si vederea in spatiu.
SUBIECTUL 6 - Subiectul de GD a avut o dificultate mai mare decat restul subiectelor, acesta fiind probabil cel care va face departajarea la notare. Pentru intelegerea volumului, era utila in prealabil o reprezentare in epura si/sau axometrie.
Interpretarile si solutiile, la unele din subiecte, pot varia. Probabil tocmai in asta consta partea artistica a examenului la arhitectura, in posibilitatea fiecaruia de a-si expune personalitatea prin desen, de a oferi noi abordari estetice.
Mult succes tuturor si astept sa aflu parerile si impresiile voastre!
No comments:
Post a Comment