Tuesday, 15 November 2016

Constructie si materialitate: Atelier de tigle si caramizi in Archita



Tema proiectului meu o reprezinta constructia ca martor si instrument al transformarii unui material. Astfel, ansamblul destinat productiei prin metode traditionale a caramizilor si tiglelor ceramice reflecta specificul arhitecturii locale si valorifica relieful, exprimand totodata procesul prin care argila se transforma intr-un material de constructie rezistent si durabil.

Un prim pas in demersul proiectarii a fost intelegerea procesului de productie a materialelor ceramice. In mod traditional, argila se extrage cu tarnacopul, se transporta cu carul pana la locul unde este framantata, in amestec cu apa, intr-un malaxor manevrat de un cal, apoi este fasonata manual cu ajutorul unor forme speciale. Tiglele si caramizile sunt lasate apoi sa se usuce timp de 1-2 saptamani in spatii ferite de umezeala si bine ventilate. Urmeaza arderea in cuptor a caramizilor si tiglelor stivuite, proces care dureaza in jur de o saptamana si care necesita un control atent. Dupa ardere, materialele sunt lasate sa se raceasca, apoi sunt depozitate sau transportate la locul constructiei. 

Necesitatea proximitatii intre locul de extragere a argilei si locul de prelucrare a condus la amplasarea ansamblului intr-o zona neconstruita in partea de nord a localitatii Archita, judetul Mures, pe o fasie de teren la poalele unui deal. Fiecare etapa necesita spatii conditionate diferit, din succesiunea carora reiese totusi un proces unitar. Reflectand acest fapt, proiectul cuprinde 4 constructii diferentiate din punct de vedere al sistemului constructiv si al tratarii fatadelor.


Ansamblul are 2 componente ce se exprima diferit atat din punct de vedere al materialitatii cat si al raportarii la teren si relief. Amplasarea pe un teren in panta a presupus consolidarea bazei dealului printr-un zid de caramida, iar cuptorul a fost sapat in deal atat pentru optimizarea performantei tehnice, cat si pentru semnificatia pe care acesta o poarta: punct culminant al procesului de transformare al argilei si urma cea mai pregnanta pe care aceasta activitate de productie o are asupra mediului. 

A doua componenta a ansamblului este formata din 3 structuri de lemn dedicate etapelor de malaxare si fasonare, uscare, respectiv depozitare. Acestea exprima, prin necesitatile diferite de ventilare, ideea densificarii in parcursul de la materie prima catre produsul finit. Unitatea lor este data de proportiile si formele geometrice preluate din arhitectura locala, dupa modelul surilor sasesti si dispunerea acestora pe teren. 




Raportandu-se intr-un mod realist la posibilitatile existente plan local, proiectul ofera un raspuns economic pentru o constructie cu functionare sezoniera si este menit sa reinvie mestesugul traditional de productie a tiglelor si caramizilor, materiale necesare atat restaurarii caselor vechi, cat si continuarii traditiei constructive locale.












No comments:

Post a Comment